Arthroseconsult

Heeft uw hond arthrose?

Artrose wordt veroorzaakt door een steeds verdergaande achteruitgang van het kraakbeen in de gewrichten. Hierbij wordt gezond, soepel en glad kraakbeen vervangen door stug littekenkraakbeen. Pijn en ontsteking kenmerken dit proces en zorgen ervoor dat de hond steeds meer moeite heeft met bewegen.
Uw hond wordt stijver en/of kreupel, springt niet graag meer in de auto of op de bank en is niet zo enthousiast meer is als het tijd is voor een wandeling. Soms kan uw hond zelfs grommen bij het aaien omdat de aanraking pijn doet. Ook tijdens zo op het oog “goede dagen” blijft er steeds een bepaalde mate van pijn aanwezig (al kunnen honden dat vaak goed camoufleren).

Het driestappenplan om uw hond fit te houden

Genezing is bij artrose niet mogelijk: de veranderingen in het gewricht zijn onomkeerbaar. Maar er kan wel veel worden gedaan om de voortgang af te remmen en het leven van de hond zo prettig mogelijk te houden. Hierbij is het driestappenplan onmisbaar.

1. PIJNBESTRIJDING EN ONTSTEKINGSREMMING:

Continue en ononderbroken pijnbestrijding is erg belangrijk, óók op dagen dat het best goed lijkt te gaan. Voor het welzijn van de hond, maar vooral ook om te voorkomen dat de pijngevoeligheid in het zenuwstelsel toeneemt en de aandoening onnodig snel verslechtert.

2. GEWICHTSCONTROLE:

Bij te zware honden worden de gewrichten extra belast en verergert de artrose
veel sneller dan bij honden met een gezond gewicht. Verder worden in vetweefsel stofjes geproduceerd die overal in het lichaam – dus ook in gewrichten – ontstekingsverschijnselen kunnen veroorzaken of bestaande klachten kunnen verergeren.

3. LICHAAMSBEWEGING OP MAAT:

De hond moet enerzijds in beweging blijven, anderzijds mogen de gewrichten niet overbelast worden. Het beste is dan ook om de hond vaak korte stukjes te laten bewegen op een zo regelmatig mogelijke manier. Laat de hond geen trappen lopen, niet springen, geen korte bochtjes draaien en laat hem niet op gladde vloeren lopen. Zwemmen is ook een goede vorm van beweging.

De pijncirkel doorbreken!

Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat er bij continu aanwezige, chronische pijn veranderingen ontstaan in het ruggenmerg waardoor de gevoeligheid van het centrale zenuwstelsel voor pijn toeneemt. Dit wordt ‘centrale sensibilisatie’ genoemd. Pijnsignalen worden als intenser ervaren dan anders het geval zou zijn geweest. Heeft u weleens uw teen gestoten, en vlak erna nog een keer? De tweede keer doet het veel meer pijn!
Hierdoor ontstaat een negatieve spiraal: de hond beweegt minder, zijn spieren verliezen kracht, de hond beweegt nog minder, wordt zelfs wat dikker en de artrose wordt steeds erger. Honden komen dus in een vicieuze cirkel terecht.

Zullen wij u een handje helpen?

Het team van onze praktijk staat voor u klaar! De dierenarts kan uw hond medicijnen voorschrijven om de vicieuze cirkel te doorbreken. De paraveterinaire assistent(e) helpt u om het optimale gewicht en het bewegingspatroon voor uw hond vast te stellen, te bereiken en te behouden. U kunt altijd in de praktijk terecht met uw vragen of om uw hond even te wegen. Met een steuntje in de rug van ons team is het niet moeilijk om het driestappenplan te blijven volgen.
Samen houden we uw hond vrolijk en in beweging!
MEER WETEN? BEL OF MAIL GERUST OF KOM EENS LANGS!