Bijzondere huisdieren

Konijnen en knaagdieren

Konijnen en knaagdieren vormen een groep dieren die in populariteit steeds meer toeneemt. Ze worden tegenwoordig door de eigenaar op een zelfde manier gewaardeerd als honden en katten. Dit betekent dat we dit ook terugzien in diergeneeskundige zorg.

Dankzij veel ervaring en bijscholing zijn we in staat om deze diersoorten goede zorg te bieden volgens de laatste inzichten. Dit betekent dat zaken als gasnarcose, gebitsinspectie en daaruit voortvloeiende ingrepen, traanbuisspoelingen, bloedonderzoek, infusen en intensive care opname normale zaken zijn in onze praktijk.

Om problemen voor te zijn, adviseren wij ook deze dieren jaarlijks te laten checken. Konijnen dienen bovendien  jaarlijks gevaccineerd te worden (tegen myxomatose en vhd) zodat deze vaccinatie gecombineerd kan worden met de jaarlijkse controle.

De meeste van deze dieren zijn prooidieren. Dit betekent dat wanneer zulke dieren afwijkende symptomen vertonen, je er vanuit kunt gaan dat het al wat langer speelt omdat prooidieren ziektesymptomen zo lang mogelijk verborgen zullen houden. De klacht is dan ook vaak ernstiger dan op het eerste gezicht lijkt. Een konijn of knaagdier dat een dag niet eet is daarom ook een spoedgeval!

Vanaf 3 a 4 mnd leeftijd zijn deze dieren vruchtbaar. Bovendien ontwikkelt een groot percentage van de vrouwelijke dieren problemen als gevolg van de hormonen op latere leeftijd (cavia’s: cystes op eierstokken, konijnen: tumoren van baarmoeder, ratten:melkkliertumoren). Om deze reden is het advies om de dieren tussen de 4 en 6 mnd leeftijd te laten castreren.

Eigenaren van deze dieren zijn vaak erg ongerust voor een eventuele narcose bij dit soort dieren; deze angst is tegenwoordig niet meer nodig. Door gebruik van nieuwe operatietechnieken, narcosemiddelen, infusen, bewaking en recovery, is het aantal dieren dat aan een narcose bezwijkt nihil.

 

Reptielen en amfibieën

Ook deze dieren laten vaak pas in een laat stadium zien dat ze ziek zijn. Bovendien is het wat lastiger voor de eigenaar om symptomen te herkennen. Het gevolg is vaak dat de dieren in een (te) laat stadium aangeboden worden.

Bij honden en katten is het de normaalste zaak van de wereld om een jaarlijkse check-up te laten doen. Waarom bij reptielen dan niet?  In verband met de winterslaap/rust en de voortplanting is de meest geschikte periode om dit te doen in de maanden september t/m december.

We adviseren bij de aanschaf van een dier om direct een medische controle uit te laten voeren en u te laten adviseren over het houden en verzorgen van uw dier. Gezondheidsproblemen zijn vaak terug te voeren op huisvesting en voeding.

Het is verstandig om minimaal één maal per jaar een ontlastingsonderzoek te laten doen. Dit om besmetting met coccidiën, flagellaten, amoeben of wormen vast te kunnen stellen. Deze infecties kunnen bij niet tijdig onderkennen zelfs levensbedreigend zijn. Bij zieke dieren is het een absolute must om ontlastingsonderzoek te doen! Behalve ontlastingsonderzoek en lichamelijk onderzoek voeren we ook aanvullende onderzoeken uit. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan bloedonderzoek, beeldvormende diagnostiek, scopie en bacteriologische kweken.

konijn